LOADING

Type to search

Zo zorg je voor een optimale gezondheid op het werk!

Gezondheid

Zo zorg je voor een optimale gezondheid op het werk!

Delen
Optimale gezondheid op werk

Het is op de werkvloer lang niet altijd even eenvoudig om je gezondheid niet uit het oog  te verliezen. Dit niet in het minst op het ogenblik dat er bijvoorbeeld enkele grote deadlines gehaald dienen te worden. Toch is het belangrijk om niet alleen thuis, maar ook op het werk de nodige aandacht te besteden aan je gezondheid. Jouw gezondheidssituatie op de werkvloer kan in de praktijk sterk worden verbeterd, eenvoudigweg door rekening te houden met de hieronder aangegeven tips.

1.) Zorg altijd voor een voorraadje noten op je bureau

In eerste instantie is het altijd belangrijk om er voor te zorgen dat je over een voorraad nootjes beschikt op je bureau. Het is namelijk reeds meermaals bewezen dat een dagelijkse portie noten een gunstig effect heeft op de gezondheid. Niet alleen is dit een uitstekende manier om snacks te vervangen die zich kenmerken door een grote hoeveelheid verzadigde vetten, daarnaast kan je op deze manier ook je cholesterolniveau verlagen. Dit volgens recente vaststellingen met tot wel 6 procent. Heb je dus met andere woorden trek in een lekker vieruurtje? Dan is het altijd de moeite waard om daarvoor in de richting te kijken van een handvol noten!

2.) Een schaal met fruit op je bureau is ook altijd een goed idee

Iedereen die werkzaam is op een bureau zou eigenlijk een schaal met fruit in zijn gezichtsveld moeten hebben staan. Doe je dat? Dan krijg je wellicht na een bepaalde tijd automatisch trek in een lekker sappig stukje fruit. Met een gemiddelde van vier porties fruit per dag (het lijkt veel, maar het is het niet) kan je rekenen op verschillende voordelen, namelijk:

  • Je voelt je fitter;
  • Je voelt je gezonder;
  • Je wordt er gelukkiger van;

Naast bovenstaande is het ook nog eens zo dat fruit eveneens een gunstige invloed heeft op je lichaam over de middellange tot lange termijn. Zo zou ze niet alleen kunnen zorgen voor een kleinere kans op hartziektes, daarnaast zouden ook bepaalde kankers op deze manier voorkomen kunnen worden.

3.) Water, water, water en nog eens water

Er zijn ongelofelijk veel goede redenen aan te halen om elke dag opnieuw voldoende water te drinken. In de praktijk wordt het eigenlijk aangeraden om elk half uur een grote slok water te drinken. Hierdoor kan je niet alleen je lichaam zuiveren, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat de risico’s op een hartaanval aanzienlijk zullen afnemen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je humeur er een opkikkertje van krijgt en kan je rekenen op meer energie. Ben jij iemand die op het werk vaak last heeft van hoofdpijn? In dat geval is het altijd belangrijk om te controleren of je voldoende gehydrateerd bent.

4.) Pauze? Ga even wandelen!

Tijdens de pauze op het werk kan je verschillende zaken doen. Mogelijks wil je even snel je social media bekijken of even een paar berichten versturen. Toch is het voor je gezondheid veel interessanter om even naar buiten te gaan. Heb je geen lunch gemaakt? Wandel dan even naar een broodjeszaak in de buurt. Tijdens je pauze een wandeling maken is niet alleen goed voor je beenderen en het hart, maar ook voor de longen. Bovendien helpt wandelen ook om je gewicht onder controle te houden!

5.) Probeer cafeïne zoveel mogelijk te vermijden

Voor het merendeel van de mensen is een dosis van twee koppen koffie per dag niet schadelijk. Toch is het zo dat de impact van cafeïne op ons lichaam niet moet worden onderschat. Niet alleen kan je er rusteloos door worden, daarnaast bestaat ook het risico dat je ’s nachts (veel) minder goed gaat slapen. Probeer het nuttigen van cafeïne in de praktijk dan ook zoveel mogelijk te beperken. Je kan koffie onder meer vervangen door een vers glaasje fruitsap of door wat meer water te drinken.