Zo voorkom je problemen met het afbetalen van je hypotheek
Delen
Wil je graag een woning aankopen? In dat geval is je eerste zorg om even grondig na te denken over de manier waarop je deze investering gaat betalen. Het spreekt namelijk voor zich dat lang niet iedereen hier zomaar voldoende financiële middelen voor beschikbaar heeft. Omwille van deze reden wordt er in het merendeel van de gevallen een hypothecaire lening afgesloten. Door middel van een dergelijk krediet is het mogelijk om je investering in vastgoed te spreiden over een (zeer) lange termijn. Ondanks het feit dat het afsluiten van een hypotheek zeker enkele interessante voordelen met zich meebrengt is het zo dat er in de praktijk ook vaak problemen mee waargenomen worden. Wil jij dergelijke problemen absoluut kunnen voorkomen? In dat geval is het een goed idee om rekening te houden met de onderstaande tips!
Welk bedrag is voor jou financieel haalbaar om te lenen?
Vooraleer een hypothecair krediet af te sluiten moet je, je bewust zijn van het feit dat je een financiële verplichting aangaat voor een zeer lange termijn. Een gemiddelde hypotheek loopt dan ook voor zo’n 20 tot wel 30 jaar. Dit betekent concreet dat je er voor een significant deel van je leven rekening mee moet houden. Omwille van deze reden moet je in eerste instantie even grondig nadenken over de hoogte van het bedrag dat je kan lenen. Bouw hierbij altijd een veilige marge in en sla ook het advies van de bank niet in de wind. In principe wordt het aangeraden om los van je afbetaling nog zo’n 1.000 tot 1.250 euro per maand over te houden om van te kunnen leven.
Hou rekening met onverwachte omstandigheden
Op het ogenblik dat je een hypothecair krediet gaat afsluiten moet je altijd rekening houden met onverwachte omstandigheden. Dit net omdat ze voor zo’n lange periode wordt aangegaan. De kans bestaat bijvoorbeeld dat je tijdens de afbetalingsperiode geconfronteerd wordt met:
- Een tijdelijke periode van werkloosheid;
- Een bepaalde aandoening waardoor je tijdelijk niet kan werken;
- Extra kosten voor bijvoorbeeld de kinderen die naar de universiteit gaan;
- De mogelijke aankoop van een nieuwe auto;
De bovenstaande onverwachte kosten zijn nog maar het puntje van de ijsberg. In de praktijk spreekt het dan ook voor zich dat je nog met heel wat meer onverwachte situaties kan worden geconfronteerd. Ook in deze gevallen spreekt het voor zich dat je nog steeds gewoon in staat moet zijn om je hypotheek verder af te betalen. Is dat niet het geval? Dan kan dat uiteindelijk leiden tot verlies van je woning.
Investeer niet al je spaargeld in één keer in je hypotheek!
In de praktijk gebeurt het bijzonder vaak dat mensen er voor kiezen om hun volledige spaarrekening leeg te maken om vastgoed aan te kopen. In eerste instantie lijkt dat misschien wel normaal, maar hier schuilt ook een niet onaanzienlijk gevaar in. Financiële experts zijn het er dan ook met elkaar over eens dat het volledig leeghalen van je spaarrekening om vastgoed aan te kunnen kopen geen goed idee is. Op deze manier beschik je namelijk niet langer over een financiële slag om de arm voor situaties waarin het allemaal financieel wat minder gaat. Het wordt dan ook steeds aangeraden om er voor te zorgen dat je minstens nog een spaarbedrag voor handen hebt dat gelijk staat aan 6 keer het maandelijks af te betalen kredietbedrag. Zo ben je bij mogelijke problemen nog tot wel zes maanden gerust.