Zo maak je jouw tuin klaar voor de zomer
Delen
Jij bent natuurlijk al helemaal klaar voor de zomer, maar dat wil nog niet zeggen dat je tuin dat ook is. Het weer wordt aangenamer en het is dan ook eindelijk tijd om de handen uit de mouwen te steken. Je tuin kan nu eenmaal wat hulp gebruiken om stijlvol en gezond naar de zomer toe te werken. Ontdek wat je niet mag vergeten en hoe je op een verantwoorde manier bouwt aan een gezonde tuin.
Groene aanslag verwijderen
Na de winterperiode is het niet ondenkbaar dat mossen en algen goed huis hebben gehouden. Je terras, tuinpad of bloembakken zien er allesbehalve proper uit. Deze aanslag ontstaat op plekken waar het vochtig is en waar de zon weinig schijnt. In schaduwrijke gebieden en met ons klimaat is het dan ook maar moeilijk te voorkomen. De groene aanslag verwijderen doe je bij voorkeur met een hogedrukreiniger of door flink te schrobben en heet water te gebruiken. Wanneer dit niet lukt, kies je voor middeltjes die niet schadelijk zijn voor je planten en het gras. Sommige fabrikanten zoals HG brengen zelfs speciale reinigers voor groene aanslag op de markt.
Onkruid weghalen
Vervolgens is het tijd om het onkruid te verwijderen. Beslis wel zelf wat jij onkruid vindt. Zo vinden sommigen madeliefjes heel mooi, terwijl anderen ze ongewenst vinden. Ga ook nog even na wat je eventueel met het onkruid kan aanvangen. Paardenbloemgelei is heel lekker en van brandnetels kan je bijvoorbeeld lekkere pesto maken, maar doe dit natuurlijk alleen als je zeker bent dat er geen schadelijke pesticiden zijn gebruikt. Geef verder de voorkeur aan het op een natuurlijke manier verwijderen van onkruid, door het met wortel en al uit te trekken. Als het niet lukt omdat het tussen de tegels zit, gebruik je kokend water.
Snoeien
Nu je klaar bent met het verwijderen van onkruid is het tijd voor de volgende stap: je planten, bomen en struiken snoeien. Scheefstaande, kruisende takken en dood hout haal je weg zodat de rest extra zonlicht krijgt. Daar worden je groene tuinvrienden alleen maar sterker door. Gebruik hierbij een snoeikalender zodat je goed weet wanneer je dit het best doet. Kies daarnaast voor messcherp gereedschap, want anders creëer je kleine rafels waar schimmels zich graag in nestelen. En met schimmels is het toch altijd opletten, want schimmel verwijderen is lang niet altijd eenvoudig.
Verticuteren
Net zoals je je plantjes wat extra toegang tot licht moet geven, is het ook nodig om je grasperk wat extra ademruimte te bezorgen. Met een verticuteermachine verwijder je mos en gazonvilt uit je grasperk, waardoor water en lucht beter door kunnen dringen. Daarnaast blijft regelmatig maaien natuurlijk ook belangrijk. Nu is het nog iets te vroeg, maar vanaf mei mag je toch elke week de grasmaaier bovenhalen. Maai iedere keer in een andere richting, want dat is gezonder voor je grasperk. Uiteraard is dit alles helemaal overbodig als je kunstgras hebt.
Voeden
Ten slotte is het tijd om de voedingsbodem wat extra voedingsstoffen te geven. In het beste geval heb je een eigen composthoop waaruit je kan putten. Dat vinden de plantjes, bloemen en struiken heel fijn. Als je geen eigen composthoop hebt, blijft het aangewezen om te kiezen voor natuurlijke producten.
Olifantenmest is bijvoorbeeld een van de beste natuurlijke meststoffen die je kan vinden. Dit komt omdat ongeveer de helft van wat een olifant eet weer onverteerd de uitgang vindt. Het resultaat is een zeer energierijke meststof. Heb je zelf geen olifant en weet je er niet meteen eentje te vinden, dan is het bijvoorbeeld mogelijk om deze mest in emmers te kopen bij de Vriendenkraal in het vakantiepark Beekse Bergen. Zo bezoek je, eenmaal de grens oversteken opnieuw toegelaten is, ook meteen nog eens een leuk dierenpark en steun je een natuurbeschermingsproject! Bovendien is olifantenkak naar verluidt ook lekker in een gin, maar dat hebben wij zelf nog niet uitgeprobeerd.