LOADING

Type to search

Wonen onder de grond? Ontdek deze cruciale tips!

Wonen

Wonen onder de grond? Ontdek deze cruciale tips!

Delen
Onder de grond wonen

Heel wat mensen kiezen er voor om een woning aan te kopen welke is voorzien van een kelder. Deze kelder werd vroeger nagenoeg uitsluitend gebruikt als opslagruimte. Ook vandaag de dag is dat nog steeds vaak het geval. Dit gezegd zijnde is het zo dat een kelder ook nog voor heel wat andere zaken dienst kan doen. Wist je bijvoorbeeld dat je van je kelder een volwaardige woonkamer kan maken? Of misschien wel  een luxueuze fitnesszaal? Klinkt dit voor jou ook als muziek in de oren? Dan kunnen de tips op deze pagina voor jou beslist van pas komen!

1.) Grondwater vormt de grootste bedreiging

Voor welke toepassing je, je kelder ook precies zal gaan gebruiken, het spreekt voor zich dat je nooit geconfronteerd zal willen worden met vocht. Dit is echt nefast voor de afwerking van je kelder. Een vochtige kelder is bovendien eveneens nefast voor het binnenklimaat evenals voor de gezondheid van jou als bewoner. Een doorgedreven waterdichting is dan ook een absolute must voor elke kelder. Wil je het risico op grondwater zoveel mogelijk binnen de perken kunnen houden? In dat geval is het wellicht het interessantst om te kijken in de richting van gegoten of gestorte kelders. Deze vormen, zeker wanneer ze in één keer worden gestort, met absolute zekerheid de beste kans op een echt droge kelder.

Zijn gemetselde kelders interessant of niet?

Als alternatief voor gegoten of gestorte kelders wordt er in de praktijk wel eens gekeken in de richting van gemetselde kelders. Toch moet het gezegd dat een gemetselde kelder uitsluitend interessant is wanneer grondwater geen bedreiging vormt. Let wel, ook in dit geval is een goede waterdichte afkering van cruciaal belang. Op dit vlak kan er onder meer worden gedacht aan:

  • Drainage;
  • Een waterslot;
  • Bitumen aan de buitenkant;
  • Cementering aan de binnenkant;

Laat daglicht naar binnen vallen

Een kelder stond vroeger vaak synoniem voor een donkere ruimte waarin er hoofdzakelijk of zelfs uitsluitend gebruik werd gemaakt van kunstlicht. Op vandaag is dat wel even anders. Dat is ook nodig, want anders zal je er wellicht nooit in slagen om je kelder om te vormen tot een echt gezellige leefruimte. Hiervoor is voldoende daglicht natuurlijk van groot belang. Bespreek gerust samen met je architect welke mogelijkheden er allemaal precies voor handen zijn.

Zorg voor een goede isolatie, verluchting en verwarming

Wil je jouw kelder in gebruik kunnen nemen als volwaardige leefruimte? In dat geval zal deze deel moeten uitmaken van het beschermd evenals verwarmd volume. Dit betekent dat de kelder dient te voldoen aan de zogenaamde EPB-eisen. Het aanbrengen van voldoende isolatie is bijvoorbeeld een absolute must. Het aanbrengen van deze isolatie is op verschillende manieren mogelijk. In de praktijk kan dit dan ook zowel gebeuren aan de buiten- als aan de binnenmuren. Is je kelder in haar totaliteit onder de grond gelegen? In dat geval is het altijd belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van isolatiemateriaal welke over een voldoende drukvastheid beschikt. Het spreekt voor zich dat ook een goede vochtbestendigheid zeer belangrijk is.

Vergeet tot slot ook zeker de verwarming niet in je kelder. Ook deze is immers absoluut vereist om er comfortabel in te kunnen vertoeven. Dit geldt ook voor de ventilatie. Er dient immers voldoende verse lucht in de kelder te worden gebracht. Het creëren van net wat hogere plafonds in de kelder is een goede tip om te kunnen zorgen voor een betere circulatie van de verse lucht. De standaard plafonds in een kelder zijn doorgaans zo’n 2,20 à 2,30 meter hoog, maar een plafond van 2,50 meter is eigenlijk aan te raden.