Welke zonwering past het beste bij jou?
Delen
In 2019 werden record temperaturen genoteerd, het kwik steeg tot boven 40 graden wat in ons deel van de wereld ongekend is. Ventilatoren en airco’s waren niet aan te slepen. en ramen werden afgedekt om die felle zon buiten te houden. Nu wordt het tijd voor degelijke zonwering, zo kun je comfortabel én veilig genieten van de zon. Op deze pagina bekijken we de meest populaire vormen van zonwering, en hoe je optimaal kunt genieten van deze zomer.
Waarom zonwering belangrijk is
We zijn er vorig jaar ook doorheen gekomen, een paar weken zweten en dan halen we het dit jaar ook wel… Toch ligt het niet zo eenvoudig, de straling van de zon wekt niet alleen warmte op, met name de UV-straling kan mens en omgeving veel schade toebrengen. Dat mooie, bruine kleurtje is namelijk ook een teken dat jouw lichaam veranderingen doormaakt, wat tot ernstige aandoeningen als huiskanker kan leiden. Ultraviolet licht brengt ook schade toe aan het interieur, van het meubilair tot aan de vloerbekleding. Uiteraard is elektrische zonwering ook een manier om hitte zoveel mogelijk buiten de deur te houden, wat weer behoorlijk kan besparen op de energierekening omdat ventilatoren en airco’s minder hard hoeven te werken.
Welke soorten zonwering zijn er verkrijgbaar?
Gelukkig zijn er diverse vormen van zonwering, voor zowel binnen als buiten. Dit zijn de meest populaire producten, inclusief de voordelen en mogelijke aandachtspunten:
- Glasfolie: Veel mensen realiseren zich niet dat UV-straling ook door glas schijnt, met UV-werende glasfolie kun je het interieur en de bewoners beschermen. Er zijn heldere en getinte variaties. Dit is een relatief goedkope oplossing, maar vanwege het permanente karakter niet altijd even praktisch in gebruik.
- Gordijnen: Met name verduisterende gordijnen kunnen het zonlicht al behoorlijk goed uit de woning houden, zeker wanneer (de buitenzijde) een lichte kleur heeft. Een donker gordijn zal namelijk juist het licht en daarmee de hitte absorberen. Met elektrische gordijnrails op een timer kun je de gordijnen automatisch laten openen en sluiten. Omdat gordijnen binnen hangen zal een deel van de warmte wel in de woning komen.
- Rolluiken: Deze optie wordt aan de buitenzijde van de woning geïnstalleerd. Je kunt een rolluik van binnenuit bedienen, bij voorkeur met elektrische bediening. Naast zonwering kunnen rolluiken ook dubbele dienst doen als inbraakpreventie. De investering ligt doorgaans wel wat hoger dan voorgaande opties.
- Luifels: Dit is net als een rolluik ook een optie voor buiten. Ditmaal zal de zonwering naar buiten gericht zijn, een grote luifel kan ook dienst doen als beschutting op het terras. Een risico bij luifels is de gevoeligheid voor wind. Als het hard waait kan zonwering compleet van de gevel wordt getrokken. Dit is te voorkomen door een elektrische bediening te installeren inclusief een Somfy windmeter. Als het gaat waaien laat je de luifel automatisch inklappen, ook wanneer je van huis bent.
Binnen, buiten of beide
Glasfolie en gordijnen worden aan de binnenzijde aangebracht, een rolluik of luifel aan de buitenzijde. Binnen plaatsen is doorgaans wat eenvoudiger, en in huurwoningen soms de enige optie. Buiten zijn er voordelen als inbraakpreventie of als terrasoverkapping, de installatie vereist wel wat meer werk. Een combinatie van zonwering binnen en buiten is ook mogelijk, dan kun je per situatie de meest voordelige configuratie bepalen. Wanneer je gebruik maakt van een smart home systeem zoals Somfy TaHoma, dan is het mogelijk om meerdere opties aan elkaar koppelen.
Elektrische bediening
Op de glasfolie na zijn bovenstaande producten te automatiseren. Zo kun je gordijnen aan een elektrische gordijnrails ophangen, met accuvoeding of op het lichtnet. Met name voor zonwering buiten is elektrische bediening ideaal, dan hoef je niet naar buiten toe om een luifel in- of uit te klappen, of koordjes binnen te installeren. De bediening kan via een directe verbinding, met een draadloze afstandbediening of via een smart home systeem.
Smart home zonwering
De term ‘smart home’ is al enkele keren gevallen, dit wordt ook wel ‘huisautomatisering’ genoemd. Standaard functies in huis zoals de verlichting kunnen geautomatiseerd worden, op basis van voorkeuze programma’s die je via apps op een smartphone of tablet kunt instellen. Het TaHoma systeem van Somfy werkt op basis van een centrale hub waar je diverse apparaten aan kunt koppelen. Dit kunnen andere Somfy producten zijn zoals garagedeuropeners of elektrische bediening voor luifels, het is daarnaast ook mogelijk om slimme apparaten van andere merken aan te sluiten zoals Velux raamdecoratie, een Honeywell thermostaat of Philips Hue verlichting. Naast handmatige instellingen kunnen er ook sensoren aan gekoppeld worden. Zo kun je bij zonlicht de raamdecoratie laten sluiten, of bij wind de luifel laten inklappen. Het spreekt haast voor zich dat je met dit systeem niet alleen de zon maar ook inbrekers buiten kunt houden door er een alarmsysteem aan te koppelen.
Dit jaar houden we ons hoofd liever koel met slimme zonwering in én buiten de woning van Somfy.