Wat zijn de verschillen tussen parket en laminaat?
Delen
Parket en laminaat zijn allebei vloerbedekkingen op basis van hout en ze passen zeker in een modern interieur, maar toch zijn er ook een aantal verschillen. Zo oogt parket natuurlijker, vinden velen het stijlvoller en is het duurzamer, maar daar houden de voordelen eigenlijk op. Laminaat is namelijk goedkoper, onderhoudsvriendelijker, eenvoudiger te plaatsen en zal minder snel omhoogkomen. Ook kan je laminaat eenvoudig opnieuw uitbreken en hergebruiken.
Parket oogt natuurlijker, maar is ook duurder
Laminaat is altijd opgebouwd uit vier lagen. De dikste laag is gemaakt van hdf. Dit is samengeperst hout dat sterk en stevig is, maar dat bovendien ook goedkoper is dan echt hout. Hierdoor kan je laminaat goedkoop kopen. Daaronder is vervolgens een laag aangebracht die het hout beschermt tegen bijvoorbeeld opstijgend vocht. Hierdoor gaat het laminaat niet kromtrekken. Bovenop de hdf-laag is een papierlaag aangebracht waarop een foto van een houtvloer is gedrukt, waardoor je niet merkt dat het eigenlijk om samengeperst hout gaat. Ten slotte komt er een doorzichtige kunststoftoplaag bovenop die bescherming biedt tegen gebruiksschade. Parket is daarentegen gemaakt van echt hout en niet van samengeperst hout. Dit oogt natuurlijker, maar tegelijkertijd is het ook veel duurder.
Laminaat is onderhoudsvriendelijker
Een ander gevolg van de samenstelling is dat parket veel minder onderhoudsvriendelijk is. Hout is nu eenmaal gevoelig voor slijtage en is een levend product dat onderhoud nodig heeft. Je moet het regelmatig droog schoonmaken met een microvezeldoek, maar bovendien is er af en toe een vochtig onderhoud nodig, moet je vlekken zo snel mogelijk verwijderen en hebben geoliede parketvloeren extra onderhoud nodig. Eventueel moet je zelfs onderhoudsolie aanbrengen. Ten slotte moet je van tijd tot tijd met een hygrometer de vochtigheid in huis controleren, die idealiter tussen 40 en 60% bedraagt. Eventueel zal je moeten bijsturen met een luchtontvochtiger of -wasser. En zo blijf je bezig.
Laminaat is daarentegen heel onderhoudsvriendelijk. Toch heeft dit ook nadelen. Dankzij een goed onderhoud kan een parketvloer namelijk heel lang meegaan. Na verloop van tijd kan je het zelfs opschuren en opnieuw in de olie zetten. Bij een laminaatvloer is dit niet mogelijk. Hierdoor heeft een laminaatvloer een beperkte levensduur.
Plaatsing van de vloer
Het voordeel van laminaatvloeren is dat het ontworpen is door de mens en speciaal is gemaakt om het makkelijk te kunnen leggen. Dankzij een kliksysteem kan je de planken zonder veel moeite in elkaar klikken. Hierdoor kan iedereen zelf een laminaatvloer leggen. Ook het verwijderen van een laminaatvloer is heel gemakkelijk, maar als je het wilt hergebruiken, moet je wel voorzichtig te werk gaan. Een parketvloer is daarentegen een natuurproduct en is veel moeilijker om zelf te leggen. Na het leggen moet het ook nog eens een aangepaste afwerking krijgen. Net omdat laminaat niet volledig van hout is gemaakt, leeft het minder. Het kan wel een beetje uitzetten en krimpen, afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid, maar dit is veel beperkter dan bij een parketvloer. Het is meteen ook de reden waarom parket uitzetvoegen of dilatatievoegen nodig heeft. Dit vangt het uitzetten of krimpen op en voorkomt een omhoogkomende parketvloer. Omwille van dit alles is het veelal interessant om het leggen van een parketvloer uit te besteden, wat opnieuw in extra kosten resulteert.