LOADING

Type to search

Wat is nu echt de goedkoopste koffiemachine?

Gezondheid

Wat is nu echt de goedkoopste koffiemachine?

Delen
Wat is nu echt de goedkoopste koffiemachine

Bij het kiezen van een koffiemachine is de smaakbeleving belangrijk, net zoals de mate van comfort en vrijheid. Daarnaast is het niet onlogisch dat het prijskaartje een rol speelt. Kijk daarbij echter verder dan de aankoopprijs van de koffiemachine, want er zijn veel fabrikanten die een afbraakstrategie hanteren. Ze bieden hun koffiemachines goedkoop aan, maar vervolgens kan je wel enkel hun dure navullingen kopen. Hieronder lees je wat een kopje koffie nu echt kost en waarom een duurdere koffiemachine kopen op termijn soms net goedkoper zal uitdraaien.

Prijs per kopje koffie

In de eerste plaats moet je weten dat er grote prijsverschillen zijn tussen de verschillende navullingen. Omdat wij houden van lekkere koffie, gaan we hierbij uit van A-merken zoals Douwe Egberts, Dolce Gusto Nescaffe en Senseo. Snelfiltermaling is hierbij de goedkoopste optie, terwijl Nespresso cups daar al snel een veelvoud van kosten.

  • Filterapparaten: +/- € 0,07 per tas
  • Espressomachines: +/- € 0,10 per tas
  • Senseo-koffiemachines: +/- € 0,12 per tas
  • Dolce Gusto: +/- € 0,27 per tas
  • Nespresso: +/- € 0,40 per tas

Aanschafprijs van koffiemachines

De aanschafprijs van koffiemachines varieert sterk. Een goede volautomatische espressomachine zal uiteraard fors duurder zijn dan een goedkoop filterapparaat. Om te weten wat de werkelijke kostprijs is, moet je echter ook rekening houden met de gemiddelde levensduur van het koffiezetapparaat. Natuurlijk spelen zaken zoals de kwaliteit, het merk en het onderhoud een rol bij het bepalen van de levensduur. Daarnaast vervangen consumenten wel vaker hun koffiemachine vooraleer hij stuk is. Desondanks zijn er verschillende onderzoeken verschenen die de gemiddelde levensduur schatten:

  Levensduur (maanden) Prijs volgens BestGekozen.be (€) Prijs per levensjaar (€)
Filterapparaat 78 110,00 16,92
Espressomachine 80 539,99 81,00
Senseo 66 64,95 11,81
Dolce Gusto 42 49,99 14,28
Nespresso 54 249,00 55,33

Aantal gezette kopjes per jaar

Een goede indicatie om de werkelijke prijs per kopje koffie te bepalen, is door de prijs per levensjaar te verrekenen met het geschat aantal kopjes koffie per jaar. Geheel sluitend is dat natuurlijk niet, omdat het bijvoorbeeld geen rekening houdt met het energieverbruik, eventuele onderhoudsproducten of financieringskosten als je moet lenen. Desondanks is het een goede indicatie om te bepalen op welk moment een in theorie duurdere koffiemachine eigenlijk goedkoper wordt.

Deze grafiek toont aan dat een Nespresso in principe de duurste koffiemachine is, terwijl een filterapparaat altijd wel de goedkoopste zal zijn. Dat hier ook een belangrijk kwaliteitsverschil manifesteert, ontkennen we niet. Daarnaast blijkt dat een espressomachine bij een beperkt aantal kopjes koffie per dag duurder is dan een Dolce Gusto. Van zodra je gemiddeld meer dan één kopje koffie per dag drinkt, wordt zelfs de beste espressomachine goedkoper. Het verschil met het Senseo-apparaat wordt kleiner en kleiner naarmate je meer kopjes koffie per dag drinkt. In dit voorbeeld lag het kantelpunt op 9,5 kopjes koffie per dag.

Voor een alleenstaande zonder koffieverslaving is een Senseo of zelfs een Dolce Gusto zeker een goede keuze. Eenmaal je dagelijks verschillende kopjes koffie drinkt, wordt een espressomachine goedkoper. Zeker op kantoor zijn duurdere koffiemachines dus vaak goedkoper. De goedkoopste keuze blijft echter altijd een filterapparaat. Houd natuurlijk niet alleen rekening met de prijs, maar ook met de smaakbelevenis.