LOADING

Type to search

Voor het eerst met je kind fietsen: 3 tips

Baby & Kind Lifestyle

Voor het eerst met je kind fietsen: 3 tips

Delen
Voor het eerst met je kind fietsen 3 tips

De eerste keer met je kindje fietsen is natuurlijk een heel spannend moment. Misschien ben je een beetje angstig omdat je een grote verantwoordelijkheid draagt, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Houd wel rekening met onderstaande drie tips.

Niet te vroeg mee beginnen

Zelfs wanneer je kindje nog niet zelfstandig kan zitten, kan het toch gewoon mee op de fiets. Daar bestaan dan allerlei mogelijkheden voor, bijvoorbeeld een autostoeltje voor in de bakfiets. Toch is het aanbevolen om dit te beperken. Zeker op de Belgische wegen schokt het gewoon allemaal veel te hard en dat is en blijft voor jonge kindjes allesbehalve gezond. Soms kan het echt niet anders en dat is niet erg, maar beperk de ritjes, rijd heel voorzichtig en vermijd hobbelige wegen. Echte kinderzitjes gebruik je sowieso pas wanneer je kindje zelfstandig kan zitten. Dat is meestal ergens tussen de zesde en de negende levensmaand, maar het kan ook eerder.

Gebruik een goede mamafiets

Gebruik een goede mamafiets

Eenmaal je kindje klaar is om mee op de fiets te gaan, moet je nog even goed nadenken over welke fiets je gaat gebruiken. Sowieso zal je volledig anders fietsen. Het zal allemaal iets meer zwabberen en zowel op- als afstappen zal lastiger zijn. Net daarom zijn er speciale mamafietsen op de markt gebracht.

Op zo’n mamafiets kan je eenvoudiger op- en afstappen, maar bovendien zijn ze vaak steviger en geschikt om naast je kindje bijvoorbeeld ook boodschappen te vervoeren. Houd er wel rekening mee dat hun draaicirkel wat groter is en dat deze fietsen sowieso al zwaarder zijn. Zo kan een helling wel heel lastig te overwinnen zijn. Kies je voor een nieuwe fiets? Probeer deze nieuwe fiets dan zeker eerst enkele dagen alleen uit. Dan ben je de fiets al wat gewoon vooraleer je met je kindje gaat fietsen.

Tref de nodige veiligheidsmaatregelen

Veiligheid gaat natuurlijk boven alles. Daarom geef je de voorkeur aan een kinderzitje achterop de fiets en monteer je het natuurlijk volledig volgens de gebruiksaanwijzing. Vergeet niet om eerst te controleren of je bagagedrager zo’n gewicht wel aankan, maar bij moderne fietsen is dat zelden een probleem. Gebruik bij twijfel de checklist van Kind en Gezin.

Zorg er verder voor dat de veiligheidsgordels goed zijn aangebracht en dat het zitje steuntjes heeft voor de voeten. Onder andere bij de Yepp kinderzitjes zitten de voetjes echt goed en veilig afgeschermd.

Kies vervolgens voor aangepaste kleding, zeker tijdens de koude wintermaanden. Natuurlijk dragen jullie ook alle twee een fietshelm en zorg je voor een betere zichtbaarheid in het verkeer. Een fluohesje is uiteraard een goed idee en monteer eventueel ook een fietsvlagje.