LOADING

Type to search

Tsjernobyl, een bijzondere locatie om te bezoeken

Reizen

Tsjernobyl, een bijzondere locatie om te bezoeken

Delen
Tsjernobyl

De kernramp van Tsjernobyl in Oekraïne is een donkere bladzijde uit de geschiedenis van deze planeet. De kernramp vond plaats op 26 april 1986 en de gevolgen daarvan zijn tot op de dag van vandaag nog steeds tastbaar aanwezig. Door de jaren heen is het stralingsniveau in de buurt van de kerncentrale gelukkig afgenomen. Dit heeft er voor gezorgd dat er een nieuw inkomstenmodel is ontstaan voor de regio, namelijk het toerisme. Je zou het misschien in eerste instantie niet verwachten, maar Tsjernobyl is op vandaag één van de meest toeristische locaties van Oekraïne. Wil jij ze ook graag eens gaan bezoeken? Hou dan zeker rekening met de onderstaande informatie!

Hoe kan je Tsjernobyl bezoeken?

De eerste vraag die veel mensen zich stellen die van plan zijn om Tsjernobyl te bezoeken is natuurlijk hoe dit nu precies in z’n werk gaat. Er worden op dit vlak verschillende mogelijkheden aangeboden. De eenvoudigste opties worden echter aangeboden vanuit Kiev. Vanuit de hoofdstad van Oekraïne is het dan ook op tal van verschillende manieren mogelijk om naar Tsjernobyl af te reizen. Wanneer je één van de trips vanuit Kiev hebt geboekt kan je rekening houden met een (bus)reis van zo’n 2 uur. Let op, op eigen houtje naar Tsjernobyl afreizen is niet mogelijk! Vooraleer je het gebied van de kerncentrale binnen kan rijden dien je ook verschillende paspoortcontroles te doorlopen.

De stad Tsjernobyl

De reden waarom je een bezoek brengt aan deze regio is natuurlijk de stad Tsjernobyl en de kerncentrale welke daar is gevestigd. De straling is hier door de jaren heen dan wel aanzienlijk afgenomen, toch zijn er nog steeds bepaalde stukken waar je beter weg blijft. Neem nu bijvoorbeeld het kinderdagverblijf welke hier is gevestigd. Ondanks het feit dat deze locatie zeer bezienswaardig is en een beetje luguber aandoet wordt hier de hoogste straling van de buurt gemeten. Dit gezegd zijnde, voor de liefhebbers is het mogelijk om te overnachten in Tsjernobyl. De lokale autoriteiten geven aan dat verblijven in het hotel relatief veilig is, maar wij hebben er toch zo onze bedenkingen bij…

Een bezoek aan de kerncentrale van Tsjernobyl

Het hoogtepunt van een bezoek aan Tsjernobyl is voor de meeste mensen nog steeds de kerncentrale waar het allemaal is gebeurd. Het geeft ongetwijfeld een zeer bijzonder gevoel wanneer je de inmiddels bekende toren ziet opduiken. De gigantische sarcofaag welke werd gebouwd om de wereld voor erger te behoeden is imposant, maar tegelijkertijd ook behoorlijk afschrikwekkend. Ondanks het feit dat het vroeger niet mogelijk was om de kerncentrale te bezoeken is dat op moment van schrijven wel het geval. De delen van de kerncentrale die bezocht kunnen worden zijn echter wel ongelofelijk beperkt.

Pripjat, ook een absolute must

Met de kerncentrale van Tsjernobyl is je bezoek aan deze boeiende omgeving nog niet afgelopen. Het wordt dan ook aangeraden om zeker ook even halt te houden bij het plaatsje Pripjat. Inmiddels heeft Pripjat dienst gedaan als locatie voor menig aantal horrorfilms waardoor ze een enigszins herkenbaar karakter heeft gekregen. Tijdens een tocht doorheen dit verlaten stadje besluipt je inderdaad een vreemd gevoel. Lege straten, kapot gesprongen ramen, scheuren in betonnen muren en ga zo maar door. Het post-apocalyptische gevoel laat je hier eigenlijk geen moment los. Eén ding staat in ieder geval vast, een bezoek aan Tsjernobyl en omgeving vergeet je nooit meer!