Onze tips voor hoe je online een fiets koopt
Delen
Dat je je in deze coronatijden liever niet naar fysieke winkels begeeft, valt te begrijpen. Net zoals dat je liever op een eigen fiets rekent dan op overvolle trams en bussen. Fietsen kan je tegenwoordig gelukkig gewoon online kopen. Je kan de fiets vooraf niet uitproberen, maar daar hoeft op zich niks mis mee te zijn. Wel zijn er een aantal zaken waarop je moet letten als je online een fiets koopt. Deze tips helpen daarbij.
Breng vooraf je eisen en wensen in kaart
In de eerste plaats draait het natuurlijk om het kiezen van de juiste fiets. Over het model heb je allicht wel al een idee, maar dan nog zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Versnellingen zijn in België bijvoorbeeld altijd interessant, maar ook dan heb je nog de keuze tussen verschillende naven. Een derailleurversnelling is bijvoorbeeld populair en kan goede prestaties voorleggen, maar is tegelijkertijd wel kwetsbaar. Ook de remmen zijn niet onbelangrijk, zeker als je een elektrische fiets kiest waarmee je toch wel mooie snelheden kan behalen. Hydraulische schijfremmen zijn dan een goede keuze. Lees je vooraf goed in.
Berekenen zelf wat de juiste framemaat is
Een van de belangrijkste zaken is toch nog steeds de juiste framemaat voor jou kiezen. Er bestaan indicatieve tabellen op basis van je lichaamslengte, maar helemaal sluitend zijn ze niet. Dit omdat zo’n tabellen onvoldoende rekening houden met hoelang je benen verhoudingsgewijs zijn.
Gelukkig kan je zelf vrij eenvoudig het een en ander berekenen. Hiervoor heb je eigenlijk alleen een rolmeter, een rekenmachine, een Chinese vrijwilliger en een muur nodig. Doe je schoenen uit, sta recht tegen de muur en zet de voeten ongeveer 15 centimeter uit elkaar. Laat de vrijwilliger de afstand meten, loodrecht tussen de vloer en je kruis, en vermenigvuldig de waarde met 0,68. De bekomen waarde is de ideale framemaat. Kies je voor een fiets met een verende zadelpen? Trek er dan 4 centimeter van af. Ook voor andere fietssoorten zijn er in principe kleine verschillen. Via de website van Bikester vind je een handige rekentool om je hiermee verder te helpen.
Win advies in en controleer de herroepingsvoorwaarden
Haal nog niet meteen het geld van je spaarrekening voor die nieuwe fiets, want we hebben nog een laatste tip voor jou in petto. In principe raadt men aan om nooit een fiets te kopen zonder testrit. Dit druist natuurlijk een beetje in tegen het online kopen van een fiets, maar dat hoeft geen probleem te zijn. In de praktijk zien we overigens wel dat er steeds meer mensen naar de fietsenwinkel trekken om er een fiets uit te proberen en advies in te winnen, waarna ze deze vervolgens online goedkoper aanschaffen. Dit is niet netjes en showrooming is dan ook afkeurenswaardig.
Het is dan beter om te controleren of je bij de webshop over goede herroepingsvoorwaarden beschikt en of je de fiets kan inruilen indien je er niet helemaal tevreden over bent. Controleer wel altijd in welke mate je de fiets kan uitproberen en of het herroepingsrecht dan niet vervalt, want niet elke online verkoper is even toegeeflijk. Daarnaast zal een goede webshop ook gewoon alle nodige informatie bevatten en kan je er vaak advies krijgen.