Kunstgras of toch maar gewoon echt gras in de tuin?
Delen
Is je huis klaar en tijd om je nu op de tuin te richten? Ligt het gazon er verwaarloosd bij of moet je voor de eerste keer inzaaien? Dan vraag je je waarschijnlijk af of je gaat voor echt gras of kunstgras voor de tuin. Die keuze kunnen wij niet voor jou maken want het zijn alle twee goede oplossingen, zeker nu kunstgras qua uitstraling bijna niet meer van echt gras te onderscheiden valt. Wat de beste keuze is, is dan ook afhankelijk van situatie tot situatie. Onder andere je persoonlijke voorkeuren, de ligging en de prijs spelen een belangrijke rol.
Persoonlijke voorkeuren
Veel mensen geven nog steeds de voorkeur aan een echte natuurlijke grasmat. De lekkere geur van nat gras waarbij dauwdruppels onder de vroege ochtendzon voor een feeëriek schouwspel zorgen, zit daar vast wel voor iets tussen. En voor tuinliefhebbers die graag planten en zaaien is natuurlijk gras eveneens de ideale keuze. Ook voor kinderen en huisdieren is echt gras vaak gewoon veel aangenamer om in te ravotten. In al deze gevallen is echt gras inderdaad wel de beste keuze.
Toch moet je ook rekening houden met een aantal nadelen. Want een grasveld vergt ook onderhoud, zeker als je het grasperk gezond wilt houden. Je moet maaien, sproeien, bemesten en verticuteren en dat kan voor veel mensen toch snel te veel van het goede zijn. Heb je te weinig tijd of gewoon geen zin om je grasperk grondig te onderhouden? Dan is kunstgras inderdaad een beter idee. Het is veel onderhoudsvriendelijker dan echt gras. In tegenstelling tot wat men echter al eens beweert, moet je ook een kunstgrasperk onderhouden. Toch is het veel minder intensief en tijdrovend dan wat je van een echt grasperk gewoon bent.
Ligging van de tuin
Er zijn tuinen waar een echt grasveld, ondanks alle moeite, eigenlijk geen slaagkans heeft. Tuinen die bijvoorbeeld weinig zonlicht krijgen of door gebouwen overschaduwd worden, zijn een ideale voedingsbodem voor onkruid en mos. Een net grasperk is er gewoon onmogelijk. Ook wanneer het om een zure grond gaat, is een echt grasperk geen goed idee. Dan kan je wel nog de grond bekalken, bemesten en egaliseren, maar weet dat dit jaar na jaar een tijdrovend werkje wordt.
Wanneer de ligging van de tuin niet optimaal is voor een echt grasperk, kies je beter voor kunstgras. Zo voorkom je de vorming van mos en is arbeidsintensief en vaak nog eens nutteloos onderhoud overbodig.
Prijs en financiële beperkingen
Hier hoeven we geen doekjes om te winden: kwalitatief kunstgras heeft echt wel een hoog prijskaartje. Kunstgras zal altijd fors duurder zijn dan een echte grasmat, maar anderzijds gaat het ook om een eenmalige investering en moet je je kunstgras nadien niet bemesten. Tegenover de hogere prijs staat ook weer extra vrijgekomen tijd die je kan besteden aan dingen die je wel leuk vindt, dus dat maakt ook veel goed. Maar natuurlijk moet het ook wel passen binnen je lening. Vraag hoe dan ook steeds verschillende offertes, vooraleer je een definitieve keuze maakt.
Gezondheidsfactoren
Ten slotte kunnen ook gezondheidsargumenten mee de keuze bepalen. Voor wie kinderen heeft die met hooikoorts kampen, is een echt grasperk bijvoorbeeld geen goed idee. Wat kunstgras betreft zijn er geen allergische reacties bekend. Enkel over de rubberkorrels die op voetbalvelden worden gebruikt lopen er onderzoeken over nadelige gezondheidseffecten en gevolgen voor de natuur, maar in de tuin hoef je je daarover dus geen zorgen te maken.