LOADING

Type to search

Is een persoonlijke lening voor jou de beste keuze?

Financieel

Is een persoonlijke lening voor jou de beste keuze?

Delen
Persoonlijke lening

Op het ogenblik dat je in het verleden een lening wou afsluiten kon je veelal slechts een keuze maken tussen een beperkt aantal kredietvormen. Tegenwoordig is dat wel even anders. De klassieke lening op afbetaling is dan ook lang niet meer de enige kredietvorm waar je gebruik van kan maken. Zo is er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om te kiezen voor een doorlopend krediet. Veel mensen stellen zich dan ook logischerwijs de vraag of een persoonlijke lening voor hen nu echt wel de beste keuze is of niet. Dat is een terechte vraag waar we op deze pagina proberen een duidelijk antwoord op te geven.

Wat is een persoonlijke lening precies?

De persoonlijke lening staat eveneens bekend als een lineaire lening. Dit betekent dat het verloop er van van begin tot eind helemaal is vastgesteld. Dit geldt niet alleen voor de intrest die in rekening wordt gebracht, maar ook voor bijvoorbeeld de looptijd evenals voor de maandelijkse bedragen die moeten worden afbetaald. Dat de voorwaarden van het persoonlijk krediet zo streng zijn lijkt in eerste instantie misschien een beetje vervelend, maar het brengt ook een niet onbelangrijk (extra) voordeel met zich mee. Het is namelijk zo dat het persoonlijk krediet veruit het meest voordelige krediet is dat er op de markt is terug te vinden. Mede omwille van deze reden staat ze tot op de dag van vandaag nog altijd hoog in de lijst met populairste kredieten.

Voor wie is de persoonlijke lening interessant?

Bovenstaande informatie maakt duidelijk dat een persoonlijke lening een zeer strikt krediet is. Dit is wel iets om rekening mee te houden. Net omwille van het strikte karakter van deze kredietvorm wordt ze dan ook in de praktijk vooral aangeraden aan mensen die over een stabiele financiële situatie beschikken. Bovendien is de persoonlijke lening in het bijzonder interessant voor kredietnemers die op zoek zijn naar een zo voordelig mogelijke financiering. Op dit vlak is er wellicht geen beter alternatief op de financiële markt te vinden dan de persoonlijke lening.

Voor wie is de persoonlijke lening minder geschikt?

De persoonlijke lening is in de praktijk lang niet voor iedereen even interessant. Dat lijkt misschien vreemd omwille van het voordelige karakter van de kredietvorm, maar toch is er een uitstekende reden voor aan te halen. Het is namelijk zo dat lang niet iedereen zomaar weet te voldoen aan de strenge voorwaarden van dit type krediet. Wil jij bijvoorbeeld over iets meer speling kunnen beschikken? Dan is een doorlopend krediet wellicht een interessantere optie. Deze kredietvorm kenmerkt zich in de praktijk dan ook door:

  1. Een flexibele looptijd;
  2. De mogelijkheid om reeds gedane afbetalingen terug op te vragen;

Het feit dat je reeds uitgevoerde afbetalingen terug kan opvragen zorgt er voor dat deze kredietvorm voor de kredietverstrekker wel extra risico’s met zich meebrengt. Deze extra risico’s vertalen zich in een aanzienlijk hogere intrest in vergelijking met een persoonlijke lening. Kan je met deze hogere kosten wel leven zolang daar maar meer flexibele voorwaarden tegenover staan? In dat geval zal het doorlopend krediet voor jou veruit de meest interessante keuze zijn!