Hoeveel geld kan je nu echt met een gerust hart lenen?
Delen
Ben je van plan om een lening af te sluiten? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat de eisen voor het verkrijgen van een krediet door de jaren heen aanzienlijk zijn toegenomen. Banken controleren dan ook vooraleer een lening te verstrekken altijd je actuele financiële situatie. Op het ogenblik dat er dan bepaalde problemen de kop opsteken is de kans groot dat dit zich zal vertalen in een weigering van het krediet. Anderzijds is het mogelijk dat een lening wel wordt toegestaan, maar hetzij voor een beperkt bedrag. Stel jij je ook de vraag hoeveel geld jij nu precies kan lenen? Neem dan zeker even de informatie door welke is terug te vinden hier op deze pagina!
Wat controleert een bank vooraleer een lening toe te kennen?
Zoals de informatie in de inleiding van deze pagina reeds duidelijk maakt is het zo dat een bank in de praktijk altijd een controle uitvoert vooraleer een financiering toe te kennen. Deze controle moet verschillende zaken duidelijk maken zoals:
- Heeft de potentiële kredietnemer reeds lopende financieringen?
- Hebben er zich met de financieringen van de kredietnemer reeds problemen voorgedaan?
- Wat zijn de vaste kosten waar kredietnemer mee wordt geconfronteerd?
Vroeger was het in principe mogelijk om tot honderd procent van je inkomen te gebruiken om een lening mee af te betalen. Op vandaag is dat niet langer het geval. Tegenwoordig is het dan ook zo dat er door banken steeds een bepaald bedrag wordt gereserveerd terwijl enkel het restant kan worden aangewend om kredieten mee af te lossen. Hoeveel het bedrag dat wordt gereserveerd precies bedraagt is afhankelijk van meerdere zaken. In het bijzonder wordt er gekeken naar de hoogte van het inkomen evenals het feit of de potentiële kredietnemer bijvoorbeeld is getrouwd of niet.
Hoeveel geld wil je zelf afbetalen per maand?
Vooraleer geld te lenen en naar een bank of andere kredietnemer toe te stappen doe je er goed aan om even zelf je financiële situatie door te lichten. Veel mensen komen dan tot de vaststelling dat er helemaal geen ruimte is voor (extra) afbetalingen. De kosten waar je tijdens je evaluatie altijd rekening mee zal willen houden zijn onder meer:
- De vaste huur- of hypotheekkosten;
- De kosten voor nutsvoorzieningen zoals water, gas en elektriciteit;
- De eventuele reeds lopende afbetalingen voor andere kredieten;
- Andere vaste kosten zoals verzekeringen, eten en drinken, brandstof, etc.;
- De eventuele kosten voor je kinderen;
Wanneer je alle bovenstaande kosten mee in overweging neemt en je daar bovenop mogelijks ook nog eens een bepaald bedrag plaatst dat je maandelijks wil sparen voor onvoorziene omstandigheden blijft er mogelijks een restant over om te gebruiken voor de afbetaling van je nieuwe krediet. Het spreekt voor zich dat dit bedrag in de praktijk wellicht niet meer bijzonder hoog zal liggen.
Leen niet teveel!
Zeker in het huidige klimaat lijkt het aantrekkelijk om meer te lenen dan strikt noodzakelijk is. De intresten op heel wat leningen staan immers historisch laag. Toch is meer lenen dan strikt noodzakelijk is niet interessant. Dit verhoogt de maandelijkse afbetalingen en uiteindelijk betaal je altijd meer dan strikt noodzakelijk is. Dit gezegd zijnde spreekt het voor zich dat je jezelf ook geen financiële strop om de nek moet leggen. Kies dus voor een haalbare, maar niet nodeloos hoge lening. Op deze manier kan je met een gerust gemoed je financiering afbetalen.