LOADING

Type to search

Hoe schadelijk is alcohol echt voor de gezondheid?

Gezondheid

Hoe schadelijk is alcohol echt voor de gezondheid?

Delen
Zo schadelijk is alcohol

In het bijzonder wanneer de feestdagen er aan zitten te komen gaan we met z’n allen wat meer alcohol drinken. De voorbije jaren is gebleken dat alcohol steeds beter ingeburgerd is geraakt in onze samenleving. Na een drukke dag op het werk even lekker bijkomen met een goed glaasje wijn op de bank? We doen het eigenlijk allemaal wel eens. Recent onderzoeken hebben ongeveer 80 procent van de Belgen en Nederlanders van 12 jaar en ouder regelmatige drinkers zijn. Toch heerst de vraag nog steeds hoe slecht alcohol nu precies is voor onze gezondheid. Verschillende experts zijn het er namelijk met elkaar over eens dat het merendeel van de gezondheidsklachten worden veroorzaakt door alcoholgebruik.

Wat zijn aanvaardbare hoeveelheden alcohol?

In eerste instantie stellen zeer veel mensen zich de vraag wat nu wel en wat nu niet een aanvaardbare hoeveelheid alcohol is. De meningen daarover lopen sterk uiteen. Bovendien zou het zo zijn dat er sprake is van verschillen tussen mannen en vrouwen. Voor mannen zou het bijvoorbeeld zo zijn dat twee glazen alcohol per dag als aanvaardbaar kunnen worden aanzien. Voor vrouwen geldt dat er één glas alcohol per dag kan worden geconsumeerd. Betekent dit dat je elke dag alcohol moet drinken? Uiteraard niet! Probeer er zeker en vast voor te zorgen dat je wekelijks één of meerdere alcoholvrije dagen inlast. Dit is echt een zege voor je lichaam.

Wanneer moet alcohol eigenlijk uitgesloten zijn?

In tal van verschillende situaties is het echt aan te raden om geen alcohol te drinken. Eén van de bekendste situaties doet zich voor op het ogenblik dat je deel gaat nemen aan het verkeer. Op dat moment is zelfs één glaasje alcohol eigenlijk al teveel. In steeds meer landen mag er helemaal niets meer gedronken worden van alcohol vooraleer deel te nemen aan het verkeer. Dat is een positieve trend. Niet alleen wanneer je deel gaat nemen aan het verkeer is alcohol drinken sterk af te raden. Wat namelijk bovendien ook te denken van de onderstaande situaties?

  • Vrouwen nuttigen bij voorkeur geen alcohol tijdens de zwangerschap;
  • Gebruik geen alcohol wanneer je graag borstvoeding wenst te geven;
  • Combineer drank niet met medicijnen en / of drugs;
  • Drink niet bij vermoeidheid;
  • Ga geen alcohol drinken als reactie op persoonlijke problemen;

Naast bovenstaande is het ook algemeen bekend dat alcohol over een extra schadelijk effect beschikt bij jongeren die nog in de groei zijn. Mede omwille van deze reden wordt het dan ook in de praktijk aangeraden om geen alcohol toe te dienen aan mensen die jonger zijn dan 18 jaar.

Is er ook sprake van een positief effect bij alcoholgebruik?

Zoals bij zoveel verschillende zaken het geval is geldt ook voor alcoholgebruik dat het bij verstandig consumeren niet per definitie helemaal slecht hoeft te zijn. Voor mensen vanaf de leeftijd van ongeveer 45 jaar wordt er zelfs aangenomen dat alcohol een beperkte beschermende factor kan vormen voor hart- en vaatziekten. Dit gezegd zijnde spreekt het voor zich dat er in de praktijk andere zaken zijn die hier een nog positievere bijdrage aan leveren. Denk op dit vlak niet alleen aan regelmatig bewegen, maar ook aan niet roken evenals gezond eten.