Hoe leer je kindje lopen en hoe kan jij daar bij helpen?
Delen
Een baby leert op een bepaald ogenblik kruipen en daarna ook stappen. Vanaf het ogenblik dat dit gebeurt gaat er voor de baby een compleet nieuwe wereld open. Dit geldt echter niet alleen voor het kind zelf, maar ook voor de ouders. Om vervelende verrassingen te voorkomen is het in de praktijk altijd een goed idee om deze ontdekkingstocht grondig voor te bereiden. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk waar je nu allemaal precies rekening mee dient te houden op het ogenblik dat je kindje leert lopen? In dat geval is het zeker een aanrader om even kennis te maken met de informatie die is terug te vinden hier op deze pagina!
Hoe leert je kindje lopen?
In eerste instantie kan het interessant zijn om te achterhalen hoe jouw kindje nu precies zal beginnen met lopen. In principe is er hierbij sprake van vijf verschillende fases. We maken dan ook een onderscheid tussen:
- De eerste fase waarin het kind begint met zijn of haar spiertjes te verkennen. Tijdens de eerste fase vinden de eerste bewegingen plaats. Zo is het voor kindjes in deze fase doorgaans mogelijk om in verhoogde kniestand of op handen en voeten te spelen.
- De tweede fase waarin het kind zich continue wil proberen te verplaatsen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan het kindje kruipen, sluipen en ook zittend opwippen. De tweede fase wordt globaal gezien bestempeld als een zeer intensieve fase, niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders.
- De derde fase waarin het kind zichzelf optrekt en rechtop gaat staan. Wanneer deze fase aanbreekt kan het belangrijk zijn om spullen die je graag buiten het bereik van je kleintje wil houden ergens net wat hoger te gaan leggen. Op deze manier kan je mogelijks vervelende verrassingen voorkomen.
- De vierde fase is deze waarin je kleine vriend of vriendin zijn of haar eerste stapjes gaat zetten. De eerste tekenen aan de wand zijn het zijwaarts aan de meubels lopen en voorwaarts stappen met behulp van een hulpmiddel. Het kan hierbij gaan om een kar, een stoeltje of de handen. Uiteindelijk zal er gedurende deze fase voor het eerst ook zelfstandig worden gestapt.
- De vijfde en laatste fase is deze waarin het kindje steeds behendiger wordt in het wandelen en het behouden van diens evenwicht. Hij of zij kan nu moeilijkere uitdagingen aan zoals zijwaarts en achteruit lopen. Ook wordt er tijdens de vijfde fase wellicht al eens tegen een bal getrapt!
Hoe kan je als ouder je kindje helpen met lopen?
Heel wat ouders stellen zich de vraag hoe ze nu precies hun kindje kunnen helpen met (leren) stappen of lopen. Dat kan op verschillende manieren. Wij hebben alvast enkele interessante tips voor jou op een rijtje gezet:
- Speelgoed dat zich buiten handbereik bevindt kan helpen om je kindje te stimuleren;
- Geef je, je peuter een hand? Houd deze dan niet hoger dan de schouder van het kindje;
- Leer je kleine spruit stappen op een gladde ondergrond en dus niet op hobbelig terrein;
- Lage meubels kunnen eveneens een prima stimulans vormen voor je kindje;
- Een zware speelgoedkoffer is een prima hulpmiddel voor je kindje om zich aan op te trekken;
Bovenstaande zijn uiteraard slechts enkele van de tips die jouw kindje kunnen stimuleren om (snel) zelfstandig te gaan stappen.