LOADING

Type to search

Handige manieren om te besparen op je gereedschap

Wonen

Handige manieren om te besparen op je gereedschap

Delen

Tijdens je verbouwingen heb je veel gereedschap nodig. Eigenlijk is het zonde dat je dat allemaal moet aankopen om het na de verbouwingen misschien nooit meer te gebruiken. Gelukkig zijn er ook manieren om het anders aan te pakken en flink te besparen. We leggen het voor je uit.

Besparen op de aankoop van gereedschap

Sommige gereedschappen zal je natuurlijk blijven gebruiken en dan is het wellicht de beste optie om het te kopen. De kans is bijvoorbeeld groot dat je later wel nog eens wat latjes of buizen moet afkorten en dan is het gewoon handig om een handcirkelzaag in huis te hebben. In zulke gevallen kan je beter niet de eerste de beste handcirkelzaag kopen, maar op zoek gaan naar de handcirkelzaag met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Door prijzen te vergelijken, kan je vervolgens veel besparen. Deze prijzen kunnen namelijk sterk verschillen. Voor de Bosch GKS 18 V-LI betaal je bij bol.com bijvoorbeeld 168,19 euro. Bij Amazon.nl vinden we hetzelfde model voor slechts 149,50 euro. Via vergelijkingswebsites als Zaagwijzer.nl zie je meteen wat het beste gereedschap is en waar het het goedkoopst wordt aangeboden. Daarnaast kan je natuurlijk nog een tweedehandsmodel overwegen.

Huren in plaats van kopen

Voor gereedschap dat je sporadisch gebruikt, is huren wellicht een betere optie. Dit is ook het geval als je geen opbergruimte hebt of als het gereedschap gewoon erg duur is, want daarvoor een persoonlijke lening aangaan is lang niet altijd de beste keuze.

Vroeger moest je steevast aankloppen bij gespecialiseerde firma’s, maar intussen bieden steeds meer doe-het-zelfwinkels deze mogelijkheid aan. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Gamma en Brico. Bij Brico kan het interessant zijn om een Brico Discount-kaart aan te vragen. Deze kaart kost 55 euro voor een jaar en vervolgens krijg je 10% korting als je voor minstens een dag huurt. Als je een gratis getrouwheidskaart hebt, moet je bovendien geen waarborg betalen.

Een alternatief voor dergelijke huurdiensten is Peerby. Peerby is een onderdeel van de deeleconomie en staat je toe om spullen te lenen van particulieren. Ze kunnen deze spullen gratis aanbieden, maar vaak wordt er een vergoeding voor gevraagd. De prijzen vallen over het algemeen heel goed mee.

Gereedschap lenen bij een van de gereedschapsbibliotheken

Lenen is uiteraard nog steeds goedkoper dan huren. Als je zelf niemand kent die gereedschap wil of kan uitlenen, zijn er ook nog andere oplossingen. Er bestaan namelijk gereedschapsbibliotheken, waarbij het voor leden mogelijk is om gereedschap te lenen.

Een voorbeeld hiervan is de uitleendienst Pastory in het hart van de Gentse Dampoortwijk. De uitleendienst is gebaseerd op solidariteit. Mensen met een laag inkomen kunnen al vanaf 10 euro per jaar lid worden. Voor anderen geldt een basistarief van 30 euro per jaar. Wie vaak van de dienst gebruikmaakt of vindt dat hij het kan missen, kan vrijwillig 50 euro per jaar betalen. Alle leden kunnen het gereedschap gedurende een week lenen. Dit kan maximaal met een extra week worden verlengd.

Ook in andere grote en minder grote steden bestaan soortgelijke initiatieven. Onder meer Deeldepot (Edegem), De Werkbank (Opwijk), GeriefBieb (Berchem), Instrumentheek (Kortrijk), Klusbib (Mechelen), MAAKbar Gereedschappenbib (Leuven), ’t Deelateljee (Tienen) en Tournevie (Brussel) zijn ons bekend. De tarieven en regels verschillen per gereedschapsbibliotheek.