LOADING

Type to search

Geld sparen op een spaarrekening of toch maar beleggen?

Financieel

Geld sparen op een spaarrekening of toch maar beleggen?

Delen
Geld sparen of beleggen

Het is een vraag die bijzonder veel mensen zich tegenwoordig stellen. Moet je er in deze tijd namelijk voor kiezen om geld op een spaarrekening te plaatsen of kan je er toch maar beter mee gaan beleggen? Het zijn vooral de lage spaarrentes die er voor zorgen dat mensen hier veelvuldig hun hoofd over breken. Dat deze vraag nog steeds zo talrijk voorkomt is opvallend. Het is namelijk bekend dat geld op een spaarrekening plaatsen eigenlijk niet vergeleken kan worden met geld beleggen. Dit niet in het minst omdat beleggen altijd bepaalde risico’s met zich meebrengt. Anderzijds willen mensen uiteraard graag hun geld zien opbrengen en niet zomaar zien stagneren. Hoe dan ook, moet je nu geld sparen op een spaarrekening of er toch maar mee gaan beleggen? Je ontdekt het antwoord hier op deze pagina!

Waarom geld sparen op een spaarrekening?

Financieel experts benadrukken dat het voor iedereen noodzakelijk is om geld te sparen op een spaarrekening. Dat is opvallend. Op moment van schrijven is het namelijk zo dat geld sparen middels een spaarrekening helemaal geen financiële meerwaarde met zich meebrengt. Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat je geconfronteerd wordt met een negatieve rente. Dit zou dan betekenen dat je geld moet betalen in plaats van dat je rente ontvangt op je spaarbedrag. Dat is natuurlijk compleet waanzinnig en stuit veel mensen best behoorlijk voor de borst.

Waarom moet je dan toch nog geld sparen op een spaarrekening? Omdat je op deze manier een financiële buffer kan creëren. Geld dat je gaat beleggen is niet alleen onderworpen aan bepaalde risico’s, daarnaast is het ook nog eens zo dat je ze niet zomaar eenvoudig kan opvragen. Dat geldt wel voor bedragen die op je spaarrekening worden geplaatst. Doet er zich met andere woorden op een bepaald ogenblik een financieel onverwachte situatie voor? Dan kan je deze wellicht opvangen met het geld op je spaarrekening.

Waarom geld beleggen?

Ondanks het feit dat geld op een spaarrekening plaatsen dus zeker nog altijd interessant is blijft de lage spaarrente een probleem. Het spreekt namelijk voor zich dat je er op vlak van persoonlijk vermogen niet op achteruit zal willen gaan. Door louter en alleen geld op een spaarrekening te plaatsen zou dat wel degelijk het geval zijn. Om dit te voorkomen is het altijd een goed idee om ook een stuk van je kapitaal te gaan beleggen. Op deze manier zorg je voor een natuurlijke spreiding van niet alleen je risico’s, maar ook je opbrengsten.

Een combinatie van beiden is perfect!

Bovenstaande informatie maakt het wellicht reeds duidelijk, in het meest optimale geval kies je voor een combinatie van sparen en beleggen. Het spaargeld op je spaarrekening laat je staan om aan te wenden in financieel moeilijke(re) tijden. Het geld dat je gaat beleggen moet er op haar beurt voor zorgen dat er periodiek een bepaald meerwaarde kan worden gecreëerd. Let wel, beleg nooit meer geld dan dat je bereidt bent om te verliezen. Bovendien wordt het aangeraden om ook in je beleggingen nog een extra spreiding te voorzien. Alleen op deze manier hou je immers altijd uitzicht op het meest optimale financiële potentieel.