LOADING

Type to search

Geld lenen met een onderhandse lening, ja of neen?

Financieel

Geld lenen met een onderhandse lening, ja of neen?

Delen
Onderhandse lening

Iedereen kan in de praktijk al eens geconfronteerd worden met een situatie waarin het allemaal net even wat minder gaat. Dergelijke situaties hebben doorgaans ook altijd hun impact op je financiële situatie. Dat is vervelend, maar helemaal geen schande, in tegendeel. In een dergelijk geval is de kans groot dat je op zoek zal willen gaan naar een bepaalde (tijdelijke) lening. Op deze manier kan je de moeilijke periode overbruggen en heb je meteen ook terug uitzicht op een financieel meer zekere toekomst. Omdat lang niet iedereen voor een lening meteen naar een bank wil stappen wordt er steeds vaker gekeken in de richting van een onderhandse lening. Een dergelijke kredietvorm lijkt in eerste instantie erg interessant, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Of je nu al dan niet geld moet gaan lenen met een onderhandse lening vertellen we je graag door middel van de informatie op deze pagina.

Wat is een onderhandse lening precies?

Het is best mogelijk dat je nog niet eerder over een onderhandse lening hebt gehoord. Het betreft hier dan ook een niet traditionele kredietvorm. Met andere worden, deze lening wordt niet afgesloten door een bank. In plaats daarvan doe je een beroep op de goodwill van een persoon die je goed kent. Het kan hierbij niet alleen gaan om een vriend of kennis, maar ook om een familielid. De kenmerken van een onderhandse lening zijn dan ook de volgende:

  • Je leent buiten het traditionele circuit van banken en financiële instellingen om;
  • Je dient geen rekening te houden met een voorafgaande kredietwaardigheidscontrole;
  • Het geld lenen gebeurt bij vrienden, kennissen of familieleden;
  • Er is geen schriftelijke overeenkomst vereist (maar wel sterk aan te raden);
  • De kosten van de onderhandse lening kunnen vrij worden bepaald;

Het feit dat een onderhandse lening in principe een kwestie van vertrouwen is tussen twee bekende personen zorgt er voor dat er geld kan worden geleend tegen veel interessantere voorwaarden dan binnen het circuit van banken en financiële instellingen het geval is. Dat spreekt ook voor zich. Daar staat evenwel tegenover dat er in de praktijk niet zelden problemen opduiken met betrekking tot de afbetaling van onderhandse leningen. Om dergelijke vervelende problemen te voorkomen wordt het altijd aangeraden om een schriftelijke overeenkomst op te stellen.

Welke potentiële nadelen brengt een onderhandse lening met zich mee?

In eerste instantie lijkt een onderhandse lening natuurlijk helemaal fantastisch! Je kan namelijk geld lenen bij iemand die je kent en vertrouwt en dat doorgaans ook nog eens tegen lagere kosten dan bij een bank het geval zou zijn. Dit is allemaal correct, maar het betekent niet dat er geen potentiële risico’s zijn verbonden aan een onderhandse lening afsluiten, in tegendeel. Bij het afsluiten van een onderhandse lening moet je dan ook ten allen tijde stil blijven staan bij de volgende, mogelijke nadelen:

  1. Je vriendschap of familieband kan bij problemen op het spel komen te staan;
  2. Het is mogelijk dat de particuliere kredietverstrekker op een zeker ogenblik zelf in financiële problemen komt;
  3. Het bedrag dat je kan lenen is doorgaans vrij beperkt;
  4. Er is alleen sprake van een wettelijke basis als er een schriftelijke overeenkomst wordt opgemaakt;

Bovenstaande potentiële nadelen maken het in ieder geval duidelijk, hoe interessant een onderhandse lening in eerste instantie ook mag lijken, het is zeker niet zo dat je ze zomaar kan afsluiten zonder daar eerst even grondig over na te denken. Doe je dat wel? Dan bestaat de kans dat je vriendschaps- of familieband het kredietavontuur niet zal overleven.