LOADING

Type to search

Een kinderwagen of een draagdoek: wat kies je?

Baby & Kind

Een kinderwagen of een draagdoek: wat kies je?

Delen
Een kinderwagen of een draagdoek wat kies je

Vanaf ongeveer de derde levensweek kan je met je kindje wandelen. Hiervoor kan je een kinderwagen gebruiken of een draagzak. De kinderwagen is voor velen de logische keuze en heeft zeker voordelen te bieden, maar een draagdoek of draagzak kent ook een aantal voordelen. We hebben het over de voor- en nadelen van de verschillende opties en geven aan wat de beste keuze is voor jouw kindje.

Voordelen van een kinderwagen

Een kinderwagen is een makkelijke manier om je kindje te vervoeren, zeker als ze jonger zijn dan zeven maanden en ze horizontaal moeten worden vervoerd. Je hoeft geen gewicht te dragen en je maakt gebruik van een van de beste menselijke uitvingen ooit: het wiel. Zeker bij lange wandelingen is dit comfortabeler. Je hebt bovendien ook wel wat opbergruimte om al je spulletjes, zoals papflessen, luiers en spuugdoeken, op te bergen.

Voordelen van je kindje dragen

Een andere oplossing is je kindje dragen. Hierbij heb je de keuze tussen een draagdoek of een draagzak. Een draagdoek is de logische keuze voor een pasgeboren baby, terwijl een draagzak handiger is eenmaal je kindje zelfstandig kan zitten. Er zijn uiteraard nog heel wat onderlinge verschillen en wat de beste draagzak of de beste draagdoek is, is dan ook afhankelijk van een aantal factoren.

Hoe dan ook is je kindje dragen een heel natuurlijke manier om het te vervoeren. Het is hoe het vroeger altijd ging en ook in de baarmoeder wordt het kindje gedragen. Er is bovendien fysiek contact en dit helpt kindjes om tot rust te komen. Je kindje zit namelijk dicht bij de mama of de papa, voelt het lichaam, voelt de hartslag en er zit een filter tussen jullie en de harde buitenwereld.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen aan verbonden. Kindjes die worden gedragen, zouden bijvoorbeeld sneller leren praten. Dit komt volgens onderzoekers omdat ze veel meer kijken naar de bewegende lippen en hoe deze lippen geluiden produceren. Ook de sociale ontwikkeling zou beter verlopen, terwijl verticaal dragen ook nog eens de kans op krampjes helpt te voorkomen.

Zowel een kinderwagen als een draagdoek zijn te overwegen

Een kinderwagen neemt relatief veel ruimte in beslag, is best prijzig en bovendien legt het een aantal beperkingen op. Zeker op moeilijke ondergronden is het minder handig en dit is al helemaal het geval als je trappen moet beklimmen. Een draagdoek is in vergelijking goedkoper, compacter en handiger bij moeilijke ondergronden.

Het nadeel van een draagzak is dan weer dat het wat oefening vergt en dat het bij lange wandelingen allemaal wat lastiger wordt. Naarmate je kindje zwaarder wordt, wordt het alleen nog maar vervelender. Zeker vanaf vijftien kilogram is het voor de meeste mama’s en papa’s niet meer te doen. Sommige kindjes vinden het ook niet leuk als ze weinig bewegingsvrijheid hebben.

Kortom: het is moeilijk om te zeggen wat voor jou de beste keuze is. In de praktijk kan je ze beter alle twee gebruiken. Bij lange wandelingen gebruik je de kinderwagen en voor korte tochtjes of wandelingen over vervelende ondergronden gebruik je een draagdoek.