LOADING

Type to search

Duurzaam printen: 5 tips voor een groener kantoor

Lifestyle

Duurzaam printen: 5 tips voor een groener kantoor

Delen
Duurzaam printen: 5 tips voor een groener kantoor

Het papierloze kantoor is een nobel streven, maar de realiteit is dat we vaak nog steeds afhankelijk zijn van printers. Gelukkig kunnen we ook bij het printen stappen zetten naar een duurzamere werkwijze. Of het nu thuis is of op kantoor, met deze 5 tips verlaag je jouw papier-, inkt- en energieverbruik.

Gebruik een zuinige printer

Bij de aanschaf van een nieuwe printer let je best op het energieverbruik. Zuinige printers kunnen duurder zijn bij aankoop, maar besparen op lange termijn energie en inkt. Om onnodig energieverbruik te voorkomen zet je de printer ’s avonds best uit of gebruik je de standby-stand als energiezuinig alternatief. Automatische aan/uit-functionaliteit maakt het nog makkelijker om energie te besparen, omdat de printer zichzelf uitschakelt na inactiviteit. Om te kunnen printen, heb je natuurlijk ook inktpatronen nodig. Hierbij is het interessant om direct in één keer een voorraadje inktpatronen te kopen zodat je niet telkens de verzendkosten moet betalen en je altijd voldoende reserve hebt.

Ga zuinig om met inktcartridges

Opteer voor zwart-wit afdrukken in plaats van kleurenafdrukken en verwijder overbodige afbeeldingen voordat je gaat printen. Kies bovendien voor herbruikbare en milieuvriendelijke inktpatronen die gerecycleerd kunnen worden. Op die manier verminder je de afvalberg en draag je bij aan een circulaire economie. Bij webshops zoals 123inkt bestel je snel herbruikbare inktpatronen van courante merken zoals HP, Brother, Epson en Canon. HP 301 cartridges bijvoorbeeld, passen in meer dan 40 verschillende HP printers. Door te zoeken op het printertype weet je direct welke cartridge geschikt is voor jouw printer.

Kies voor een duurzaam lettertype

Wist je dat het gebruikte lettertype invloed heeft op het inktverbruik? Dikkere lettertypen vereisen meer inkt dan dunnere varianten. Kies daarom voor zuinige lettertypen zoals Calibri, Verdana en Arial. Voor de extra zuinige printervaring zijn er ook specifieke ecofont software opties beschikbaar.

Verminder je papiergebruik

Verminder je papiergebruik

Verminder je papiergebruik door te kiezen voor dubbelzijdig printen; dit bespaart al snel 50% papier. Let bij de aanschaf van papier ook op de keurmerken. 123inkt kopieerpapier draagt bijvoorbeeld het FSC-keurmerk en het EU-Ecolabel, wat betekent dat het papier afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Wees creatief met papier

Voor speciale documenten zoals posters, flyers of handouts kunnen we creatief met papier omgaan. Druk deze bijvoorbeeld af op groeipapier. Dit papier is namelijk voorzien van bloemzaadjes zodat het document na gebruik geplant kan worden. Hiermee krijg je als resultaat prachtige bloemen en verminder je dus de verspilling van papier.

Hoewel digitaal werken de voorkeur heeft, begrijpen we dat soms printen onvermijdelijk is. Houd echter bovenstaande tips in gedachten wanneer je wel moet printen. Kleine stappen naar duurzaamheid kunnen samen een groot verschil maken. Laten we dus bewust omgaan met printen en onze kantoren groener maken!