LOADING

Type to search

5 tips om veilig seks te hebben als homoman

Lifestyle

5 tips om veilig seks te hebben als homoman

Delen
5 tips om veilig seks te hebben als homoman

Hoewel het nog een groot taboe is, is het voor homomannen extra belangrijk om veilig seks te hebben. Durf erover te praten en ga niet in op smoesjes om het toch maar zonder condoom te doen. Condooms kopen is vanzelfsprekend, maar daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waarop je moet letten. Wij hebben de vijf belangrijkste zaken hieronder voor je opgelijst.

# 1. Gebruik een condoom

Als homo is het gebruik van een condoom altijd aangeraden, zeker omdat soa’s binnen de homoseksuele cultuur statistisch vaker voorkomen. Ongeveer 5% van de homomannen in België heeft met hiv te kampen. Ook bij orale seks gebruik je een condoom en in elk geval laat je je sekspartner niet klaarkomen in je mond. Slik bovendien al zeker geen sperma in. Kies eventueel voor condooms met smaakjes, dat maakt het oraal gebeuren voor beide partners prettig. Let ook steeds op de houdbaarheid van de condoom en zorg dat de condoom een goede maat heeft, want zowel een te kleine als een te grote condoom houden een aantal risico’s in.

# 2. Gebruik glijmiddel bij anale seks

Tijdens anale seks kan een condoom al eens sneller scheuren. Daarom is het gebruik van glijmiddel hier extra aangeraden. Bovendien is het gebruik ervan vaak ook gewoon prettiger. Kies dan wel altijd voor glijmiddel op siliconen- of waterbasis die de condoom niet aantast. Breng het glijmiddel pas aan wanneer de condoom is omgedaan.

# 3. Laat je vaccineren

Bij anale seks of tijdens het rimmen kan hepatitis A worden overgedragen, wat in geelzucht kan resulteren. Via seksueel contact en contact met sperma loop je dan weer het risico dat hepatitis B wordt overgedragen. Voor beide vormen van hepatitis kan je je echter laten vaccineren. De vaccinatiekuur bestaat steeds uit verschillende herhaalinspuitingen dus je moet wel verschillende keren langs bij de arts, maar toch is het zeker voor homoseksuele mannen aangeraden. Weet wel dat je ondanks de vaccinatie nog steeds een condoom moet gebruiken omdat het voor andere ziekten en soa’s zoals hepatitis C of hiv niet mogelijk is om je te laten vaccineren.

# 3. Laat je vaccineren

# 4. Gebruik een beflapje bij het rimmen

Een beflapje is heus niet alleen handig voor lesbische vrouwen of heterokoppels. Onder andere bij het rimmen gebruik je maar beter zo’n beflapje. Bij anale-orale seks worden nu eenmaal veel ziekten en soa’s overgedragen. Voor hepatitis A kan je je nog laten vaccineren, maar daarnaast loop je bijvoorbeeld ook het risico op chlamydia, gonorroe, shigella of syfillis. Een beflapje of een opengeknipt condoom is een goede beschermlaag. In elk geval rim je nooit wanneer een van jullie een koortslip heeft, want dan neemt het risico op herpesoverdracht gevoelig toe.

# 5. Laat je testen op soa’s

Heb je onveilige seks gehad? Dan is het aangeraden om je op soa’s te laten testen. Ook wanneer je een gevarieerd seksleven hebt, is het aangeraden om je elke zes maand te laten testen. Een hiv-test kan je gewoon bij je huisarts laten doen. Maak je geen zorgen, want de arts is verbonden aan het beroepsgeheim en mag dus helemaal niks zeggen aan je partner of je ouders. De uitslag communiceert de arts gewoon met jou en ook op de factuur staat helemaal niet waarop je bloed of urine werd getest.