LOADING

Type to search

5 niet te missen tips voor duurzaam wonen

Wonen

5 niet te missen tips voor duurzaam wonen

Delen
Duurzaam wonen

Heel wat mensen trachten er tegenwoordig alles aan te doen om een duurzame levensstijl op te bouwen. Dit uit zich in verschillende zaken. Denk hierbij niet alleen aan de aankopen die worden gedaan, maar ook aan de reizen die worden ondernomen evenals aan de wijze waarop er wordt gewoond. Zou jij ook graag het duurzame karakter van je leven willen doortrekken in de woning waarin je woont of die je gaat bouwen? In dat geval is het zeker interessant om rekening te houden met de onderstaande 5 tips voor duurzaam wonen!

1.) Probeer de ruimtes zo compact mogelijk te houden

In de praktijk is het natuurlijk zo dat iedereen wel houdt van een lekker ruime woning. Echt duurzaam is een groot huis echter niet. Des te kleiner de woonruimtes zijn, des te minder energie er namelijk wordt verbruikt. Spring omwille van deze reden creatief om met de bewoonbare oppervlakte en creëer op die manier een ideale woonomgeving. Bovendien wordt het sterk aangeraden om uitsprongen evenals onnodige kamers te voorkomen. Alleen op deze manier kan je echt op een duurzame manier wonen.

2.) Zorg voor een goed geïsoleerde woning

Gezond evenals duurzaam wonen begint eigenlijk bij het beschikken over een goed geïsoleerde evenals geventileerde woning. Er dient met verschillende zaken rekening te worden gehouden om een optimale isolatiewaarde te kunnen bekomen. Het gaat hierbij onder meer om de volgende zaken:

  • Het toepassen van dakisolatie evenals andere vormen van isolatie;
  • Investeren in energiezuinige beglazing;

Op vlak van isolatie wordt er in de praktijk in het bijzonder gekeken in de richting van dakisolatie. Dergelijke isolatie is voor elke woning inderdaad van groot belang, alleen is dit alleen niet voldoende. Denk bijvoorbeeld ook zeker eens aan het isoleren van de spouwmuren van je woning. Deze kunnen voordelig worden geïsoleerd terwijl je woning er een stuk duurzamer door wordt. Is het niet mogelijk om de spouwmuren te isoleren? In dat geval zou je als alternatief kunnen kiezen voor het isoleren van de muren van buitenaf.

3.) Probeer op een gezonde manier te verwarmen

Het wordt mensen tegenwoordig sterk aangeraden om te proberen op een gezonde manier hun woning te verwarmen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie is het sowieso van belang om over een goede ketel te beschikken. Het verbrandingselement waar je ketel over beschikt dient dan ook voldoende hoog te zijn. Alleen op deze manier kan je met zekerheid stellen dat je de beschikking hebt over een efficiënte en bovendien ook milieuvriendelijke installatie.

4.) Een groendak of groengevel is het overwegen altijd waard!

Wil je jouw huis aanzienlijk duurzamer maken en ben je wel iemand die de natuur een warm hart toedraagt? In dat geval kan je altijd overwegen om gebruik te gaan maken van een groendak of een groengevel. Beiden zorgen er niet alleen voor dat je huis levendiger wordt, daarnaast zijn er ook nog extra voordelen aan verbonden. Denk op dit vlak onder meer aan:

  • Er wordt een betere geluids- en thermische isolatie gerealiseerd;
  • Er wordt aan luchtzuivering gedaan;
  • Het komt de biodiversiteit ten goede;

5.) Opteer voor het gebruik van duurzame bouwmaterialen

Last but not least, van bouwmaterialen is bekend dat ze verantwoordelijk zijn voor zo’n slordige 15 tot wel 18 procent van de volledige milieu-impact van een gebouw. Wil je echt duurzaam kunnen wonen? Probeer er dan in de praktijk de voorkeur aan te geven om gebruik te maken van echt duurzame bouwmaterialen.