LOADING

Type to search

4 tips om thuis energie te besparen

Lifestyle Technologie Wonen

4 tips om thuis energie te besparen

Delen
4-tips-om-thuis-energie-te-besparen

Door energie te besparen wint (bijna) iedereen. Jij moet minder betalen en je stoot ook nog eens wat minder CO2 uit. Dat vinden de bijtjes, de eekhoorns en de Eritreeërs erg fijn. Enkel de energiemaatschappij zal misschien wat minder energie verkopen, maar dat zal je dan weer worst wezen. Energie besparen kan je op verschillende manieren doen. Hieronder vind je alvast vier handige tips terug die je daarmee helpen.

Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen

Als je nog gloeilampen of halogeenlampen hebt, is het heel eenvoudig: vervang ze meteen door ledlampen en dit zelfs indien de huidige lampen nog goed werken. Volgens Milieu Centraal hoef je heus niet te wachten tot wanneer ze het niet meer doen en zal je sowieso winst maken. Op vijftien jaar tijd kost een gloeilamp je namelijk zo’n 14 euro, terwijl een halogeenlamp en een gloeilamp je gedurende dezelfde periode respectievelijk 65 en 83 euro kosten. Je kan dergelijke LED lampen online bestellen en je hebt ze de volgende werkdag al in huis, dus talmen is nergens voor nodig.

Zeg nee tegen sluipverbruik

Apparaten verbruiken nog steeds veel energie wanneer ze in stand-bymodus staan. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld opladers. Het sluipverbruik kan je al snel tientallen euro’s per jaar kosten. Daarom schakel je de apparaten beter volledig uit of trek je het stopcontact uit wanneer je ze niet gebruikt.

Een andere manier is een stekkerdoos met een schakelaar gebruiken of slimme stekkers installeren. Je kan dergelijke slimme stekkers naar wens programmeren en met je smarthomeproducten verbinden. Ga je de deur uit, dan schakelen alle apparaten uit. En anders vraag je Siri maar even om het nodige te doen.

Kies voor energiezuinige apparaten

Net zoals je beter kiest voor energiezuinige ledlampen, kies je ook beter voor energiezuinige apparaten. Dankzij het energielabel kan je ze heel eenvoudig vergelijken. Houd er wel rekening mee dat het energielabel in een nieuw jasje zit. De labels A+, A++ en A+++ gingen op de schop en enkel de klassen A tot en met G worden nog gebruikt. Oude met nieuwe labels vergelijken heeft geen zin. Momenteel geldt de nieuwe labeling al voor apparaten als vaatwasmachines en koelkasten, maar nog niet voor elektrische lampen. Vanaf 1 september 2021 zullen echter ook de labels voor elektrische lampen wijzigen. Hoe dan ook kies je beter voor een apparaat met energieklasse A. Dit is altijd de meest energiezuinige keuze.

Isoleer de woning

Warmteopwekking is nog steeds verantwoordelijk voor het grootste deel van het energieverbruik. Daarom doe je er goed aan om te investeren in een betere isolatie. Je woning isoleren heeft een mooie terugverdientijd en bovendien zijn er talloze premies waarop je een beroep kan doen. Ook HR++-glas is een goede keuze. Als je minder budget voorhanden hebt, zijn er ook eenvoudigere dingen die je kan doen om energie te besparen. Dicht bijvoorbeeld spleten en kieren, maak gebruik van een programmeerbare thermostaat en breng isolerende raamfolie of kozijnfolie aan.

Raamfolie of kozijnfolie isoleert dan wel minder goed dan HR++-glas, maar zorgt wel nog steeds voor een mooie besparing. Het is ook een heel goede oplossing voor als je in een huurhuis woont en niet op eigen houtje kan isoleren. Weet wel dat je gerust ook bij de verhuurder kan aankloppen. Sinds 2020 moeten alle ramen van woningen, ook bij huurwoningen, verplicht dubbelglas hebben. Enkelglas levert strafpunten op en kan ervoor zorgen dat een woning ongeschikt wordt verklaard. Je kan je verhuurder daar gerust op attenderen.