LOADING

Type to search

4 tips om je pakjes optimaal te beschermen

Zakelijk

4 tips om je pakjes optimaal te beschermen

Delen
4 tips om je pakjes optimaal te beschermen

Elke ondernemer met een webshop kan het beamen: post- en pakjesbezorgers gaan lang niet altijd even voorzichtig om met jouw zendingen. Het gevolg is dat het goed bij levering niet conform is, waardoor je een nieuw product moet toezenden. Weg winstmarge, terwijl je wel extra kosten maakt. Investeren in de veiligstelling van je zending weet zich dan ook dubbel en dik terug te verdienen.

# 1. Kies de juiste verpakking

Net zoals de e-commercesector een grote groei kende, heeft ook de verpakkingssector de afgelopen jaren niet stilgezeten. Van verstevigde enveloppen met bubbelfolie tot plastic verzendzakken, stevige postdozen of zelfs speciale kledingdozen: voor al je producten zijn er wel geschikte verpakkingen verkrijgbaar. Sommige dozen hebben sluitingsklepjes en anderen zijn dan weer voorzien van luchtkussens, waardoor je correct moet bepalen aan welke eisen de verpakking moet voldoen. Onder andere bij Profipack vind je een ruime collectie aan aangepaste verzendmaterialen en kies je snel de benodigde verpakkingen.

Kies een verpakking die ongeveer even groot is als het te verzenden product. Door de bewegingsruimte tot het minimale te beperken is je zending automatisch al beter beschermt, terwijl je ook nog eens kan besparen op verpakkingskosten.

# 2. Schenk extra aandacht aan breekbare producten

Wanneer je een boek verzendt, zal een goede verpakking meestal wel volstaan om het veilig op de bestemming te krijgen. Bij breekbare inhoud moet je echter bijkomende stappen ondernemen. Schrijf in de eerste plaats “breekbaar” of “fragile” op de doos, zodat de pakjesbezorger alvast weet dat hij met dit pakje net iets voorzichtiger moet zijn. Het is niet altijd een reddingsmiddel, maar vaak helpt het wel. Gebruik daarnaast beschermingsmaterialen zoals noppenfolie, luchtzakjes en hoekbeschermers. Ook het belang van kwalitatieve plakband of omsnoeringsmateriaal mag niet worden onderschat.

# 3. Opteer voor een verzekerde zending

Opteer voor een verzekerde zending

Gaat het om waardevolle zendingen? Dan kan je ook overwegen om het pakket verzekerd te versturen. In dat geval krijg je bij verlies of fysieke schade de werkelijke waarde vergoedt. De meeste pakjesbezorgdiensten zoals UPS en DHL bieden zo’n verzekeringsoplossingen aan. Houd er wel rekening mee dat er vaak ook talloze beperkingen gelden. Zo zal schade door een eigen gebrek zelden gedekt zijn, waardoor je nog steeds verplicht bent om je pakje stevig in te pakken. Daarnaast zijn dergelijke verzekeringen vaak vrij prijzig, waardoor het vooral bij grotere bestellingen of duurdere producten een interessante piste is. Het voordeel is dan weer dat je je website meestal wel kan koppelen aan het systeem van de pakjesbezorger en je flexibel kunt aangeven waar en wanneer verzekeringen al dan niet noodzakelijk zijn.

# 4. Wees waakzaam bij het intern transport

Het loopt lang niet altijd alleen maar mis bij pakjesbezorgdiensten. Soms wordt er ook intern veel te loszinnig omgesprongen met zendingen. Het begint allemaal bij het gebruik van de juiste transportmiddelen zoals palletwagens en steekwagens, maar ook bewustwording bij het personeel is een manier om het aantal schadegevallen te beperken. Zij moeten per slot van rekening aandachtig zijn bij het laden en lossen. En daar moet je hen op attenderen.

Daarnaast kan je ook technologisch een aantal maatregelen treffen en kan je palletiseerrobots aanleren hoe het met gevoelige zendingen moet omgaan, bijvoorbeeld door ze niet zomaar zware lasten te laten dragen of door ze te omringen met dozen die minder breekbaar zijn. Ook hier gaat het natuurlijk om een fikse investering die zich enkel zal terugverdienen eenmaal je voldoende uitgaande zendingen hebt.