LOADING

Type to search

4 redenen waarom jij gitaarles moet nemen

Gezondheid

4 redenen waarom jij gitaarles moet nemen

Delen
4 redenen waarom jij gitaarles moet nemen

Veel mensen dromen er van om gitaar te spelen, maar vergeten daarbij het lange leerproces. Nochtans heeft dat leerproces veel te bieden. Focus daarom niet te hard op het kunnen spelen, dat duurt toch nog even, maar denk ook aan de vele voordelen van het leerproces. En ja hoor, er zijn er heel wat.

Lekker genieten van dopamine

Gitaarles nemen doe je niet alleen omdat je vervolgens kan pronken met je gitaarkunstjes, maar wel omdat je er plezier aan beleeft. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het spelen van een instrument voor een flinke stoot dopamine zorgt. Dit stofje zorgt voor een gevoel van blijdschap en genot en wordt bijvoorbeeld ook vrijgemaakt bij een goede work-out, bij seks en bij het innemen van drugs. Het voordeel? Het is net bij het leerproces, wanneer het allemaal voor het eerst lukt, dat het gelukzalig gevoel zo groot is. Net zoals bij de eerste keer drugs, maar dan gezonder.

Ontspannen leren spelen

Hoe dan ook hoeft het niet te verbazen dat gitaar spelen ideaal is om eventjes stress te verliezen. In tijden waar de tien minuutjes in de file misschien nog het rustigste moment van de dag is, is dat toch een heuse verademing. Wil je er niet voor naar buiten? Dan hoeft dat zelfs niet want via websites als Gouden Gitaar vind je eenvoudig een online cursus. Het maakt echt niet uit of je gitaarles volgt in een muziekschool of een online cursus volgt: eenmaal je gaat strummen of tokkelen, kan je je er volledig in verliezen. Het is dan ook een momentje voor jezelf en dat kunnen we allemaal wel eens gebruiken.

Ideale breintraining

Het aanscherpen van hersenfuncties heeft voordelen voor je denk- en concentratievermogen. Je onderhoudt verschillende delen van je hersenen, moet multitasken, je acties plannen en je coördinatie blijven verbeteren en hierbij leg je voortdurend nieuwe banen in je hersenen. Die banen kan je dan weer bij andere complexe problemen bewandelen. Alleen maar voordelen, dus.

Goed voor de gezondheid

Gitaar leren spelen zou goed zijn voor de gezondheid. Dat komt natuurlijk vooral door het mentale aspect: je doet eindelijk iets voor jezelf en je kan er even je stress in kwijt. Het mentale en het fysieke staan nu eenmaal niet los van elkaar.

Volgens onderzoekers zouden de muzikale trillingen zelfs lichamelijke reacties opwekken en een positieve invloed hebben op je bloeddruk en immuunsysteem. Het is nu niet dat gitaar spelen je gaat genezen van allerlei mysterieuze ziekten, maar het is natuurlijk mooi meegenomen.

Ten slotte heeft een Schotse studie aangetoond dat gitaar spelen, net zoals vioolspelen en pianospelen, stimulerend werkt voor jouw grijze massa. Je scherpt verschillende hersenfuncties aan die anders onbenut blijven en dat zou de kans op het ontwikkelen van dementie, alzheimer of de ziekte van Pick sterk verminderen. Smijt je op die gitaarles, oefen je akkoorden en je hoeft later niet dertig keer te herhalen dat je naar huis wil terwijl niemand je nog wil vertellen dat je al thuis bent. Iedereen wint erbij!