LOADING

Type to search

3 duurzame kledingmaterialen onder de loep genomen

Lifestyle

3 duurzame kledingmaterialen onder de loep genomen

Delen
3 duurzame kledingmaterialen onder de loep genomen

In onze eerdere blog hebben we het al gehad over hoe je een kleerkast duurzaam kan vullen. Hierbij hadden we het onder meer over duurzame materialen als bamboe, biologisch katoen en hennep. Hoe duurzaam zijn deze materialen echt en wat moet je erover weten? Daarover hebben we het op deze pagina.

Bamboe

Bamboetextiel wordt ook wel eens het textiel van de toekomst genoemd. Bamboe is een natuurlijk materiaal dat in Azië groeit. Hierbij worden de stengels geoogst en blijven de wortels in de grond zitten. Bamboe groeit ongelofelijk snel, wel vijf tot twintig centimeter per dag, en ieder jaar kan men ongeveer vier tot zes keer oogsten. De bamboeteelt heeft veel voordelen ten opzichte van de katoenteelt. Er is bijvoorbeeld geen kunstmatige bewatering nodig. Evenmin heeft men kunstmest, insecticiden of pesticiden nodig. Per vierkante meter kan men tot tien keer meer bamboe dan katoen produceren.

De keerzijde van dit alles is dat bamboe niet zomaar in kleding kan worden omgezet. De vezel moet eerst worden bewerkt en daarbij zijn verschillende chemische middelen nodig. De bamboe wordt eerst versnipperd en dan in een bad met natriumhydroxide en koolstofdisulfide gekookt. De papperige massa wordt vervolgens, in een bad met zwavelzuur, door kleine gaatjes geperst. Het resultaat hiervan zijn de bamboegarens waarvan men uiteindelijk bamboekleding maakt.

Hoewel bamboe T-shirts heren, dames én de planeet een plezier doen, blijft het dus nog steeds een ecologische voetafdruk hebben. Daarom is het aan te raden om kleding zo lang mogelijk te blijven gebruiken. Je hoeft heus niet altijd nieuwe kleding te kopen wanneer er weer een of andere modetrend opdoemt die al even snel weer verdwijnt.

Biologisch katoen

Een ander nadeel van bamboe is dat het een aantal eigenschappen mist waarover katoen wel beschikt. Zo heeft een bamboevezel een ronde en gladde structuur, terwijl een katoenvezel grover en ruwer is. Hierdoor is katoen steviger. Daarom maken producenten van bamboekleding vaak gebruik van een combinatie van bamboe en katoen. Daarbij kiezen ze voor biologisch katoen. Bij de productie van biologisch katoen maakt men geen gebruik van pesticiden en kunstmest en de verwerking gebeurt zonder chemicaliën. Het heeft nog steeds meer water en ruimte nodig dan bamboe, maar het is alleszins een betere keuze dan klassiek katoen.

Hennep

Hennepkleding wordt gemaakt op basis van de hennepplant, de Cannabis sativa. Deze plant groeit enorm snel en makkelijk. Het behoort net als linnen tot de vezelgroep met de kleinste ecologische voetafdruk. Daarenboven zijn alle delen van de hennepplant bruikbaar. De bastvezels gebruikt men voor hennepkleding en de houtachtige laag is dan weer ideaal als isolatiemateriaal. Net als bij bamboe zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig en het gewas levert drie keer meer opbrengst per vierkante kilometer dan katoen. In vergelijking met katoen heeft het ook zo’n 70% minder water nodig. Een laatste voordeel is dat het biologisch afbreekbaar is en je het gewoon op de composthoop kan gooien. Dat doet men ook met opgerolde cannabisplantages: de plantjes worden tot compost verwerkt. Dit is veel beter voor het milieu.